In oktober viert de Radboud Universiteit haar eeuwfeest. In die maand is er een uitgebreid feestprogramma opgesteld. Een onderdeel daarvan zijn drie filmvoorstellingen op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober a.s. Ze worden verzorgd door de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, de stichting die bewegende beelden van het oude Nijmegen en omgeving verzamelt en vertoont. SNBIB vertoont dan een filmprogramma over de honderdjarige universiteit. Het programma bestaat uit films afkomstig uit haar eigen archief, aangevuld met materiaal van (oud-)medewerkers van de universiteit, het universiteitsarchief en het Katholiek Documentatie Centrum.

Het programma is niet alleen interessant voor direct betrokkenen bij de universiteit, maar ook voor anderen. Veel Nijmegenaren kennen immers oude en nieuwe universiteitsgebouwen van de buitenkant of hebben binnen wel eens een bezoek gebracht aan de aula van de universiteit of de faculteit tandheelkunde. Misschien zijn ze wel eens geconfronteerd met onderzoekende, feestvierende, sportende of demonstrerende studenten, hebben studenten op kamers of in de buurt wonend gehad.

De voorstellingen zijn op donderdag 19 oktober 20.30 – 21.45 uur, vrijdag 20 oktober 19.00 – 20.15 uur en zaterdag 21 oktober 15.00 – 16.15 uur. Ze worden vertoond in zaal 1 van het Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, 6525 HS Nijmegen.
De toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via www.ru.nl/services/aanmelden-voor-radboud-art-science De zaal heeft 425 plaatsen.

Op maandag 3 april kunnen liefhebbers van filmbeelden van het oude Nijmegen hun hart weer ophalen.

Ook dit jaar hebben de vrijwilligers van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld weer een aantrekkelijke en gevarieerde voorstelling in elkaar gezet. Historische beelden van de dit jaar honderd jaar bestaande Radboud universiteit zijn gecombineerd met die van belangrijke gebeurtenissen in de stad in dezelfde periode.

Zo kunt u In de voorstelling Honderd jaar universiteit, honderd jaar stad fraaie herkenbare stadsbeelden zien uit de jaren twintig (in zwart-wit) en dertig (in kleur), de wederopbouwperiode in de jaren vijftig, het Keizer Karelplein in de jaren zestig, toen het verkeer nog niet werd geregeld door stoplichten maar door agenten, krakers in de jaren zeventig, honderd jaar hoogwater en de vernieuwingen in de 21ste eeuw.
Ook de filmbeelden van de universiteit zullen vaak herkenbaar zijn voor iedereen. Veel Nijmegenaren hebben wel eens een bezoek gebracht aan het Radboudziekenhuis of de faculteit tandheelkunde.
Het belooft dus een uiterst afwisselend programma te worden voor iedereen.

Het filmprogramma Honderd jaar universiteit, honderd jaar stad wordt op 3 april tweemaal vertoond, om 14.00 en om 20.00 uur. Het duurt ruim twee uur.
Kaartjes voor de voorstelling kunt u vanaf 20 maart kopen in het Infocentrum WO2, Ridderstraat 27 te Nijmegen. U kunt daar terecht van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
De kaartjes kosten € 12,00. Pinnen is niet mogelijk, ze zijn alleen verkrijgbaar tegen contante betaling. Digitaal zijn kaartjes verkrijgbaar via de website van De Vereeniging:
www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/programma?start=2023-04-03&end=#anchorFilters.
Dan betaalt u wel € 1,25 extra voor administratiekosten.

Volgend jaar bestaat de Radboud Universiteit honderd jaar.

Aan die instelling, de vroegere Katholieke Universiteit, zal dan ook aandacht worden besteed in onze volgende filmvoorstelling. Die is op 3 april 2023 in De Vereeniging.

Mede hierom houden wij ons aanbevolen voor nog onbekend materiaal van universiteit of ziekenhuis. Dat kunnen oude films, video’s of dvd’s of beelden opgenomen met het mobieltje zijn.
We zijn geïnteresseerd in beelden van onderwijs, onderzoek of ziekenzorg in de instelling. Dat geldt natuurlijk ook voor die van gebouwen en terreinen, vroeger verspreid in de stad en later steeds meer geconcentreerd op Heijendaal.
En ter aanvulling van onze collectie denken we bijvoorbeeld ook aan beelden van sport- of studentenverenigingsactiviteiten, voorlichtings- en promotiewerkzaamheden, protest- of kraakacties, festiviteiten, academische activiteiten in de stad of van belangrijke personen die op de universiteit werkzaam waren of zijn.

Wellicht zijn er nog (oud-)werknemers, (oud-)studenten of bezoekers die dit soort bewegend materiaal hebben. Of weet u dat dat nog bij familie, vrienden, kennissen of bedrijven ligt.

Geef ons dan een seintje, hetzij telefonisch (06-13999627) of via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij nemen dan graag contact met u op.

Filmvoorstelling van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld op maandag 25 april in Concertgebouw De Vereeniging

Nu de theaters weer open zijn, kan de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld weer haar jaarlijkse  filmvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging organiseren. De vrijwilligers van de stichting hebben in de afgelopen maanden een aantrekkelijk programma samengesteld.

Bijna iedere keer zorgen de jaarlijkse filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld (SNBIB) voor volle zalen in Concertgebouw De Vereeniging. Hoewel er maar een korte voorbereidingstijd was, bezochten ruim tweeduizend kijkers vorig jaar op 1 november de voorstelling Sjouwen, trouwen en bouwen.
Dit jaar zijn de voorstellingen weer als gebruikelijk in het voorjaar, nl. op maandag 25 april.
Het programma is getiteld Gezicht op Nijmegen en omgeving.
SNBIB vertoont daarin een aantal zelf geproduceerde films en zal er aandacht worden besteed aan de 750-jarige Stevenskerk. Interessant zijn de beelden van enkele verdwenen en nog bestaande ondernemingen.
Maar zoals de titel van de voorstelling al aangeeft, komt ook de regio voldoende aan bod. Beelden uit Berg en Dal, Wijchen en Bergharen completeren het programma.
Het belooft dus weer een afwisselend programma te worden, interessant voor iedereen uit stad en omgeving, oud en jong.

Als gebruikelijk zijn er twee voorstellingen in de grote zaal van De Vereeniging, een om 14.00 uur en een om 20.00 uur. De voorstellingen duren ruim twee uur inclusief pauze.
De zaal is een uur voor aanvang van de voorstelling geopend.
Kaarten voor de voorstelling kosten
€ 10,00. Die kunt u vanaf 11 april kopen in het Infocentrum WO2, Ridderstraat 27 te Nijmegen.
U kunt daar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur terecht voor kaarten. (pinnen is niet mogelijk)
Digitaal kunt u kaarten kopen via de website van De Vereeniging https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl (+ € 1,75 administratiekosten)
Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze al vanaf maandag 4 april afhalen in het Infocentrum WO2 aan de Ridderstraat.

De vertegenwoordiging van SNBiB heeft zaterdag 16 oktober in De Lindenberg de tweede plaats behaald bij de 13e editie van de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz.
Ons viertal (zie foto) scoorde 26 punten.
Winnaars werden de zes vrijwilligers en oud-medewerk ( st ) ers van het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) met 30 van de 32 mogelijke punten.
De derde plaats, met 24 punten, was voor
de medewerkers van de studiezaal van het RAN.

Vorig jaar werd gevierd dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat einde betekende ook het begin van de wederopbouw in ons land. Over die wederopbouw in Nijmegen gaat de filmvoorstelling Sjouwen, trouwen en bouwen op maandag
1 november in Concertgebouw De Vereeniging.


Onze stad was in de jaren ’44-’45 zwaar getroffen door het Amerikaanse bombardement op 22 februari ’44, de gevechten tijdens de bevrijding van Nijmegen en de positie als frontstad na de operatie Veritable. Na de oorlog werden daarom enorme herstel- en veranderwerkzaamheden verricht. Deze wederopbouwperiode duurde ruim twintig jaar. De totaal verwoeste binnenstad werd planmatig opnieuw opgebouwd en aangepast aan te verwachten nieuwe ontwikkelingen en er kwam veel nieuwe industrie. Veel woningen en winkels in de stad waren compleet verwoest of zwaar beschadigd. Bovendien groeide het aantal inwoners erg snel. De daardoor ontstane enorme woningnood werd opgelost door eerst de bouw van noodwoningen, daarna van grote nieuwbouwwijken.


De film geeft een tijdsbeeld van die periode: de wederopbouw van de binnenstad, de noodwinkels en noodwoningen, de nieuwbouwwijken, de groeiende industrie, de toegenomen welvaart, de sport en de kunst, de bouw van de stadsschouwburg die dit jaar zestig jaar bestaat.

Dit alles in de regeerperiode van Burgemeester Hustinx die het tot zijn levenstaak had gemaakt om, met anderen, Nijmegen weer op te bouwen tot een leefbare stad.


Op maandag 1 november zijn er twee filmvoorstellingen in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De middagvoorstelling begint om 14.00 uur, de avondvoorstelling om 20.00 uur. Het programma duurt tweeëneenhalf uur. De zaal is een uur voor aanvang geopend in verband met de coronatoegangsregels.

Kaartjes kosten 10,00. Ze zijn vanaf woensdag 20 oktober te koop in de tentoonstelling. Kijk omhoog kijk vooruit in de Molenpoortpassage. Die is op de eerste verdieping vlak naast de lift en de roltrap. Met uitzondering van maandag kunt u daar op alle dagen tussen 11.00 en 17.00 uur terecht voor uw kaarten. Er kunnen ook digitaal toegangskaarten worden gekocht via de website van de Vereeniging: https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.(adm. kosten bedragen dan € 1,25). Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze al vanaf woensdag 13 oktober afhalen in de tentoonstelling in de Molenpoortpassage.

Onze filmvoorstelling gaat eindelijk door.

Op maandag 1 november aanstaande geven wij ’s middags en ’s avonds onze filmvoorstelling.
Verdere informatie volgt spoedig op deze site.

Zoals u misschien in ons nieuwsblad Beeldschrift hebt gelezen,
konden we een al lang bestaande wens realiseren: de aanschaf van een filmscanner
die analoge films kan digitaliseren.
De scanner kan zowel overweg met 8mm als met 16mm films, met of zonder geluid.

Met dit apparaat kunnen we ook films voor u scannen.
Films met materiaal uit Nijmegen en omgeving scannen we gratis als die interessant
zijn voor onze collectie en we gebruik mogen maken van die beelden.
Maar ook andere films (bijvoorbeeld vakantiefilms) kunnen nu bij ons gescand worden.
Hiervoor hanteren we een tarievenlijst.
Vooraf maken wij voor u een vrijblijvende offerte. 

De beperkingen die het Coronavirus ons allemaal oplegt duren lang. Veel langer dan wij gehoopt hadden in elk geval.
In 2020 hebben we voor het eerst in 36 jaar niet onze voorjaarsvoorstelling kunnen organiseren.
Wel is het ons gelukt om via internet onze donateurs een thuisvoorstelling aan te bieden van de voorstelling
die we in april hadden voorbereid. Daar zijn we best trots op.
Maar toch, het is niet de feestelijke en gezellig drukke voorstelling in een volle Vereeniging.

We hadden alles voorbereid voor een voorstelling in de Vereeniging op 19 april 2021.
Maar de voorstelling zal niet in april kunnen plaatsvinden.Dat mag dan gewoon nog niet. Dat zal later in het jaar worden.Zodra we weten wanneer de voorstelling kan plaatsvinden zullen we U dit laten weten via onze website en in de media.

U had u er zich vast al op verheugd om in april naar onze filmvoorstelling in De Vereeniging te gaan. En toen maakte corona dat ineens onmogelijk. We leken eerst nog een uitwijkdatum voor ons programma te vinden in september.

Maar ook dat lukte uiteindelijk niet. Corona bleek standvastig.

Gelukkig wisten onze technici nog een verrassend alternatief te creëren. Zij dachten: als u niet in De Vereeniging terecht kunt, komen wij het programma bij u thuis aanbieden.

Dat kon door middel van een livestream. Voor de voorstelling kregen alle donateurs een bericht waarin stond hoe zij zich daarvoor konden aanmelden. Dat die donateurs het initiatief zeer waardeerden bleek al uit het aantal reacties. Liefst 500 meldden zich aan voor de voorstelling. Vaak gingen die aanmeldingen vergezeld van waarderende opmerkingen:

‘Dank voor de geboden mogelijkheid.’ ‘Ik vind het een mooie oplossing van jullie.’ ‘Wat een mooi initiatief. Veel extra werk voor jullie.’ ‘Hartstikke fijn dat jullie dit initiatief nemen.’ ‘Geweldig dat we de kans krijgen om de voorstelling op deze manier te volgen. Gegeven de omstandigheden is dit een erg goede en creatieve oplossing.’ ‘Zitten we toch weer op de eerste rij!’

Op maandag 16 november zagen de aangemelde donateurs de voorstelling op hun computer of tablet. Zo zagen zij in het najaar dus toch nog onze voorjaarsvoorstelling.

‘Een ontspannen en nijvere stad’  bleek een gevarieerd programma over inspanning en ontspanning in de stad. Het duurde anderhalf uur. Nostalgische beelden van boven- en benedenstad werden afgewisseld met die van gedenkwaardige branden in de stad, educatie in het Canisius college met reclamespots van de firma Dobbelman, sfeervolle beelden van de Waal en de pont, werden gevolgd door sportieve op het ijs en in het Kronenburgerpark. En als afsluiting zagen de kijkers beelden van het voor NEC succesvolle seizoen 2002-2003.

Natuurlijk haalde het qua sfeer niet bij de normale voorstellingen in een volle zaal van De Vereeniging, maar wij mogen toch spreken van een gezien de omstandigheden meer dan geslaagd alternatief.

Onze jaarlijkse filmvoorstelling was gepland voor 20 april en stond helemaal klaar.
En toen kwam corona en kwam alles abrupt tot stilstand.

Zelfs als we nog niet de hoop hadden, dat op 14 september wel een voorstelling mogelijk zou zijn.
Maar helaas, met de voorzorgmaatregelen die COVID19 vraagt, gaat dat niet. Het is niet mogelijk om veilig een grote voorstelling te organiseren.

Toch willen we onze donateurs graag de kans bieden om de beelden die we samengesteld hebben te zien.
Op 16 november om 20.00 uur gaan we daarom de voorstelling via de computer bij u thuis brengen.
Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u dat voor 1 november  doen. U krijgt dan in de week voor 16 november van ons de gegevens toegestuurd hoe u de voorstelling kunt bekijken.

Bent u nog geen donateur? Meld u dan aan voor 1 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wij hopen u op deze manier toch iets te laten zien van de beelden waar u elk jaar weer veel plezier aan beleeft. Wij hopen dat we op 19 april 2021 weer als vanouds u in Concertgebouw De Vereeniging mogen verwelkomen bij onze voorstelling.
De voorbereidingen daarvoor starten in elk geval binnenkort weer.

Alles was klaar om op 20 april weer een mooie voorstelling te laten plaatsvinden.

Maar… het zijn onzekere tijden, waar gezond blijven de eerste prioriteit heeft. Er zijn veel maatregelen van kracht die bedoeld zijn om het risico te beperken van een Corona besmetting. Eén daarvan is dat samenkomsten van veel mensen verboden is. Aanvankelijk waren de maatregelen tot 6 april van kracht maar inmiddels weten we dat dat tot 1 juni zo is.

Tot die datum zijn dus zowel Concertgebouw De Vereeniging als het Huis van de Nijmeegse geschiedenis gesloten. We kunnen dus helaas geen voorstelling houden in april. We zijn met De Vereeniging in gesprek over een nieuwe datum in september. Hopelijk is de situatie dan weer beter.

Zodra we meer weten zullen we dat hier op onze site vermelden. Onze donateurs krijgen in elk geval van ons een brief zodra we weten of de voorstelling door kan gaan.

 

 

Ons succes van de voorstellingen in september over de bevrijding van Nijmegen kreeg vorige week een vergelijkbare vervolg. In de Steigerzaal van de Lindenberg vertoonden we de voorstelling 'Canadese winter en oranje lentezon'. Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal voltooide een compilatie van ruim een ​​uur van beelden uit de periode september 1944 t / m augustus 1945.

Daarbij putten zij voor een groot deel uit materiaal van de Canadese, Britse en Amerikaanse archieven. Het gaf niet alleen een kijkje op de normale militaire activiteiten, maar ook op de wijze waarop de manschappen hun vrije tijd invulden. Zo waren er beelden van sneeuwballen gevechten en bokswedstrijden, van een soldatenrevue en de eerste hamburgertent in Europa op de Groenestraat en van een kindersleewedstrijd waarbij Canadese militairen als trekpaarden fungeerden. Sinterklaasviering in Wijchen waarbij de heiligman per tank werd vervoerd.

Het buitenlandse materiaal werd aangevuld met Nederlandse films over de periode mei-augustus '45. Beelden op Bevrijdingsdag van een parade in de Molenstraat, van kinderoptochten en de door studenten georganiseerde persiflage op de Grote Markt. Maar ook beelden van het bezoek van prinses Juliana aan onze stad op 2 juni. Duizenden mensen kwamen kijken; Grote Markt en de ruïnes van de warenhuizen ertegenover stonden vol. Haar inspectie van het Kensington Regiment op het Quickterrein aan de Hazenkampseweg was ook productief: ze ontvangen van een cheque van 12.000 gulden voor het Rode Kruis; dat was het hele weektraktement van de soldaten.

Het was een waardige filmische afsluiting van 75 jaar bevrijding van Nijmegen en omgeving.

Ook dit jaar nam SNBIB weer deel aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Het thema van de quiz was zij / hij, aansluitend bij het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis.

De quiz bestaande uit 30 multiple choice vragen. Het bedenken van die vragen en antwoorden moet de makers veel moeite en creativiteit gekost hebben. De deelnemers en toeschouwers kregen zo in ieder geval een schat aan nieuwe wetenswaardigheden voorgeschoteld. Wist u bijvoorbeeld al dat Maria van Gelre melaats was, de Zeisstraat nu Sikkelstraat heet, de Blauwvosjes Vroeg Op Stap vraag en dat er in 1907 al korfbal werd gespeeld door de Nijmeegse militairen?

Dit jaar namen 21 teams deel. De drie beste scorende teams behaalden 21 van de 30 te behalen punten. Drie teams volgden met 20 punten, waarna wij kwamen met 17. Ons team bestond dit jaar uit Liesbeth, Marcel, Jacques, Jan en Ien. Een oneven aantal, handig bij verschillen van mening over de te kiezen antwoorden!

nh

foto: Regionaal Archief Nijmegen

STICHTING NIJMEGEN BLIJFT IN BEELD VERTOONT NIEUW FILMMATERIAAL IN DE LINDENBERG

In september is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaats vond. Die maand starten er in Nijmegen en omgeving allerlei herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de bijzondere filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Hierin worden de oorlogsactiviteiten tussen 17 september en 26 november 1944 van dag tot dag gevolgd. Dat gebeurt door middel van buitenlands filmmateriaal dat in Nederland nog nooit vertoond is.


Hiervoor hebben de mensen van SNBIB al een jaar uitgebreid speurwerk verricht in materiaal van buitenlandse archieven en musea. Die intensieve zoektocht leverde ruim 200 filmpjes op met beelden van Market Garden in onze omgeving. Van dat uitgezochte en aangekochte materiaal is een compilatie van een uur gemaakt.

 

De voorstellingen zijn op maandag 16, dinsdag 17, woensdag 18 en vrijdag 20 september in de Steigerzaal van de Lindenberg. U ziet dan beelden van de operatie Market Garden, maar ook van het leven in de frontstad Nijmegen. Iedere dag zijn er drie voorstellingen. Er zijn twee middagvoorstellingen, die respectievelijk om 14.00 en om 16.00 uur beginnen en een avondvoorstelling om 20.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 5.00. Kaartjes zijn vanaf 20 augustus verkrijgbaar via de Lindenberg. Dat kan via de website (https://www.delindenberg.com/theater/) of via de kassa van dat theater. (tel.: 024 3273911).

Komt u met een rolstoel? Meld dit aan de kassa van de Lindenberg. Dit in verband met de beperkte ruimte voor rolstoelen.


Dat Nijmegen Blijft in Beeld zoveel werk heeft gestopt in het maken van deze film mag geen verwondering wekken. En dat ze in de Lindenberg worden vertoond is ook meer dan een toevalligheid. Dat blijkt wel uit de ontstaansgeschiedenis van de stichting:
In 1984 werd voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan het bombardement op Nijmegen, dat veertig jaar eerder plaatsvond. Een van de onderdelen van het programma was een lezing van toenmalig gemeentevoorlichter Ab Uijen voor de historische vereniging Numaga in de Lindenberg. Daarbij werd een Polygoonfilm van het bombardement vertoond.

De toen aanwezige David Mulder en Nol Smits waren het er samen met hem over eens dat deze film in het Gemeentearchief bewaard zou moeten worden. Zij besloten op zoek te gaan naar meer filmbeelden over de geschiedenis van Nijmegen met als doel een filmcollectie over de stad bijeen te brengen. Daartoe werd op 21 maart 1984 de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld opgericht. Die ging op zoek naar financiën voor het aankopen van films. Dat werd gedaan door de uitgifte van certificaten. Voor 19 gulden en 84 cent kon je symbolisch 1 meter film kopen. De reactie van de Nijmegenaren was boven verwachting: de actie bracht 62.000 gulden op. Met dit geld werden oude journaalfilms over de stad aangekocht uit de Polygoonarchieven in Hilversum.

 

Uit de eerste verzameling van 15 films is inmiddels één van de grootste particuliere filmcollecties over stad en omgeving in Nederland gegroeid. Die bestaat niet alleen uit aangekochte beelden, maar vooral uit films van particulieren, instellingen en bedrijven. Meer dan dertig vrijwilligers zorgen tegenwoordig voor acquisitie, bewerking, archivering en vertoning van historische bewegende beelden van Nijmegen en nabije omgeving. En zij maken ook nieuwe opnames die dan weer over enkele jaren vertoond gaan worden.

 

De komende maanden worden een drukke periode voor de mensen van Nijmegen Blijft in Beeld. De filmvertoningen in september worden gevolgd door vergelijkbare activiteiten in de Lindenberg in februari, wanneer de operatie Veritable wordt herdacht. Ook dan met nieuw filmmateriaal.
En in april volgt dan de jaarlijkse filmvoorstelling van de stichting in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging.

 

In de tussentijd blijven de vrijwilligers op zoek naar nieuw oud bewegend beeldmateriaal van stad en omgeving. Hebt u zelf nog oude films, video’s of dvd’s, of hebt u nog tips, dan kunt u contact met hen opnemen.

 

Het was een groot succes, onze filmvoorstelling 2019. Volle zalen in de middag- en avondvoorstelling; in totaal meer dan 2300 kijkers. Uit hun reacties bleek wel dat die ons programma hogelijk waardeerden. Veel uitroepen van herkenning, verbazing en bewondering bij oude beelden van de stad en de eerste film van Joris Ivens, uitbundig gelach tijdens het filmpje over Vette Herman, een uit volle borst meegezongen ‘Al mot ik krupe’, applaus na ieder vertoond onderdeel, en een daverende applaussalvo na afloop bewezen dat wel.

Explicateurs Marja Begheyn en Marcel Claassen lichtten de vertoonde beelden steeds adequaat toe. Marcel, die als enige al vanaf de start in 1984 actief is voor onze stichting, ontving van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBiB-erespeld. Joost noemde hem het geweten van SNBiB en roemde zijn research-activiteiten. In dat kader vermeldde hij ook Marcels regelmatige bijeenkomsten met de 90+ groep, een groepje vitale Nijmegenaren die ingezet worden bij de beschrijving van de oudste films uit onze collectie.

Op naar de filmvoorstellingen in september ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding en de nieuwe voorstelling op 20 april 2020. Een makkelijk te onthouden datum!

In 2005 berichtten wij u over een film waarin de legendarische Pater Rubbens speelde. Het verhaal was nauwelijks te volgen omdat er geen geluidsband aanwezig was. De vinder van de film heeft nu ook de geluidsband gevonden. Weer een stukje historie rijker! 

Op dinsdag 16 april zagen 1.626 mensen de jaarlijkse voorstelling van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Deze mensen – die wellicht hun wilde haren verloren hebben, zagen aan de hand van uniek historisch video- en filmmateriaal de jaren 70 en 80 voor even terugkeren in concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.

Nijmegen in beweging
De bezoekers kregen een inkijkje in het pluriforme maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. Enkele voorbeelden van de Aksie voor een betere wereld.

  • De collectieve strijd van Ooij-bewoners, Nijmeegse burgers en biologen tegen het plan Rijkswaterstaat in 1971 om de Waalbocht te verleggen in de Ooijpolder. Met hun verzet weten zij de natuurrijke woon- en recreatieomgeving uiteindelijk te beschermen.
  • Krakers die dit keer juist bouwvallige vooroorlogse huizen in de Tweede Walstraat slopen om nieuwbouw te versnellen.
  • De vrolijke fietsdemonstratie ‘Fijn dat ik fiets’ voor de veiligheid van de ‘eenzame fietser’ tegen het oprukkende autoverkeer in Nijmegen
  • Vrouwen demonstreren in het centrum van Nijmegen met allerlei spanborden tegen het toenemend seksueel geweld in de stad aan het begin van de jaren 80.
  • Een fragment uit de film van Willem Thijssen met camerawerk van de bekende Frans Bromet kreeg veel lachers op de hand. In deze film over de opvoeding van kinderen in de anti-autoritaire kresj in de Pater Brugmanstraat vraag je je af wanneer de begeleider eindelijk gaat ingrijpen, wanneer het jongetje de andere met een spijker en hamer te lijf lijkt te gaan.

TraditieOok traditionelere beelden van ‘toen’ keerden op 16 april even terug. Niet iedereen had immers wilde haren! Het Europees Koningsschieten in de Nijmeegse binnenstad in juni 1977 is een voorbeeld. Met een grote historische optocht – het Gebroeders van Limburg-festival avant la lettre en het schieten van de ‘vogel’ van een hoge paal. Belangrijke persoonlijkheden zoals burgemeester T.M.J de Graaf, mgr. J.W.M. Bluysen én prins Bernhard keken samen naar dit schouwspel, evenals vele Nijmeegse burgers.

Muziek in de pauze
Peter Freijsen, voormalig lid van de nog steeds bestaande muziekgroep Kladderadatsch, trad voor en tijdens de pauze op. ‘Internationale solidariteit, wij gaan door met de strijd’, declameerde hij.

Tot volgend jaar! We hopen dat u genoten heeft van deze voorstelling. Daarbij danken wij u voor uw aanwezigheid. 
Op dit moment wordt al weer de eerste hand gelegd aan de voorstelling van volgend jaar. Natuurlijk hopen we u daar weer graag zien!  

In 1984 is de stichting opgericht door David Mulder, Ab Uijen en Nol Smitsdertig2

Historische klanken van de beruchte Piersonrellen en de vrolijkere Nijmeegse zomerfeesten van 1982, waar grote namen als Ronnie Tober, BZN en de Dolly Dots optraden op Plein '44. Even waren luisteraars van Radio Gelderland op 6 mei weer terug in het recente verleden. Dit dankzij de week van de jaren 80, een initiatief van Radio Gelderland.

 

Dit keer dus geen historische beelden van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, zoals u gewend bent, maar vooral geluid. Met het bezoek van Omroep Gelderland aan het Arsenaal, de werkruimte van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld (SNBiB) in het hartje van Nijmegen, was de aftrap voor de week van de jaren 80 van Omroep Gelderland een feit.

 

In spaarzame beelden van SNBiB vervat...

Verslaggever Marc Loeven was al vroeg aanwezig voor een paar interviews. Wat betekenden de jaren 80 in zijn algemeenheid voor Nijmegenaren? En wat is daarvan over in bewaarde filmbeelden? Helaas niet zoveel als men meestal veronderstelt, betoogden Ineke Martin en Marianne Kalthoff, beiden enthousiaste vrijwilligers van SNBiB. Zij illustreerden het Nijmegen van alweer 30 jaar terug aan de hand van de wél aanwezige film- en videocollectie uit de jaren 80 van de Stichting. (Deze is overigens ondergebracht is bij het Regionaal Archief Nijmegen.)

 

Op het spoor van vernieling en vernieuwing

In het eerste interview om 10.12 uur werd stilgestaan bij de Piersonrellen uit 1981. Bijzonder was dat de beelden vanuit de benarde positie van de krakers werden geschoten.

In het tweede gesprek om 11.12 uur werd kort gesproken over de ingrijpende woningbouw in de benedenstad van Nijmegen. Dit in de tijd dat Wim Hompe zich vanaf 1982 zestien jaar lang als wethouder van Nijmegen vooral bezighield met volkshuisvesting en stadsvernieuwing. De luisteraars hoorden ondertussen op de achtergrond de opgeruimde muziek van een film van de zomerfeesten anno 1982. De spoorbrugvervanging in 1983 was een ander beeld, wat veel Nijmegenaren vast nog op hun netvlies hebben.

 

Popiconen in de Keizerstad

En wist u, dat behalve nationale bands en zangers, ook internationale grote popnamen onze stad aandeden? Zo traden Pink Floyd, Paul Simon en Van Morison op in het Goffertpark in 1989.

Wellicht was u getuige hiervan en heeft u opnames hiervan. We houden ons graag aanbevolen. Als stichting gaat SNBiB altijd met uiterste zorg om met al het film- of video-opnames van het Nijmeegse. Zo kunnen we óók de jaren 80 laten zien aan de nieuwe generatie Nijmegenaren.

MvdG leadbeeld klein

Zondag 21 september hebben wij tijdens de herdenkingen van Market Garden films vertoont in de Vasim.

 

Tijdens deze 3 voorstellingen was de animo voor onze films groot. Zeker 700 mensen hebben ervan genoten maar velen hebben de beelden niet gezien omdat er geen plaats meer was in de filmzaal. om al deze mensen toch in de gelegenheid te stellen de beelden te bekijken, hebben wij besloten deze films te vertonen tijdens de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis.

 

U vindt ons dan op zaterdag 25 oktober van 12.00 – 16.30 uur en zondag 26 oktober van 12.00 tot 16.30 uur in de Stevenskerk onder het orgel.

 

 

 

                    

24geschiedenis2015kl

lBijna al onze vrijwilligers waren aanwezig op 024 geschiedenis. Dat was de naam voor de Nijmeegse activiteiten in het kader van de landelijke maand van de geschiedenis. Deze lokale geschiedenisactiviteiten waren geconcentreerd in het weekend van 23 t/m 25 oktober. 

We stonden twee dagen met een aantrekkelijke stand op de historische markt in de Stevenskerk en we lieten onze kennis blijken in de deelname met twee teams aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Veel aandacht hebben we ook besteed aan de organisatie van de Home Movie Day die we in onze ruimtes in het Arsenaal hielden. Mensen konden daar eigen materiaal brengen om het te laten digitaliseren. Het was gezellig druk en men was zeer geïnteresseerd in de apparatuur die Nijmegen Blijft in Beeld heeft voor het bekijken van diverse systemen. Het heeft nu al een trouwfilm en een doos u-matic banden opgeleverd.  

024 GESCHIEDENIS 

Bijna al onze vrijwilligers waren aanwezig op 024 geschiedenis. Dat was de naam voor de Nijmeegse activiteiten in het kader van de landelijke maand van de geschiedenis. Deze lokale geschiedenisactiviteiten waren geconcentreerd in het weekend van 23 t/m 25 oktober.

We stonden twee dagen met een aantrekkelijke stand op de historische markt in de Stevenskerk en we lieten onze kennis blijken in de deelname met twee teams aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Veel aandacht hebben we ook besteed aan de organisatie van de Home Movie Day die we in onze ruimtes in het Arsenaal hielden. Mensen konden daar eigen materiaal brengen om het te laten digitaliseren. Het was gezellig druk en men was zeer geïnteresseerd in de apparatuur die Nijmegen Blijft in Beeld heeft voor het bekijken van diverse systemen. Het heeft nu al een trouwfilm en een doos u-matic banden opgeleverd.

De speelfilm die Nijmegen Blijft in Beeld onlangs heeft gevonden waarin Pater Rubbens een rol speelt, vertelt het verhaal van Mariken en Moenen.

Aldus Digna en Daan Kievits, twee van de kinderen die in deze film te zien zijn. Zij zijn door Nijmegen Blijft in Beeld getraceerd. Na 47 jaar zien broer en zus Kievits deze film terug en de herinneringen komen boven. Ook de maker van deze film is achterhaald: huisarts van Hasselt uit Beek. Meer informatie over de films leest u in Beeldschrift. 

Dit jaar bestaat onze roemruchte brug 75 jaar. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij. De Nijmeegse stichtingen en instellingen zijn hard aan de slag gegaan om het te vieren. Exposities in museum Het Valkhof en de Stratemakerstoren, een fotoboek, stadswandelingen, muziekoptredens en evenementen. De Waalbrugfilm Van Nijmegen Blijft in Beeld die op 16 juni in premiere is gegaan, is te zien bij de tentoonstelling in de Stratemakerstoren. En in museum Het Valkhof en in de hal van Het Archief draait een kleinere versie. Kijk ook op www.75jaarwaalbrug.nl 

Apotheek Hoyer van de Zuiderapotheek heeft Nijmegen Blijft in Beeld verrast met een schenking van € 1000,-. Hij bood dit bedrag aan ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van zijn zaak. Hoyer wil met deze schenking zijn betrokkenheid bij het verleden van Nijmegen kenbaar maken Voorzitter Ben van Hees ontving persoonlijk de cheque uit handen van dhr. Hoyer en bedankte hem voor dit bedrag, dat extra garanties biedt voor de continuïteit van het werk van Nijmegen Blijft in Beeld. 

Op 27 mei zendt de VPRO een anderhalf uur durende de documentaire De Mooiste Jongen van de Klas – en wij uit. In deze documentaire gaat Suzanne Raes terug

naar haar klasgenoten van basisschool 'het Samenspel' in de Weezenhof en daarmee terug naar het Nijmegen van eind jaren '70/begin jaren '80.

Een tijd van grote opvattingen, vrijheid en ontplooiing. De veertigers van nu maken de balans op van hun jeugd en hoe deze hun huidige leven beïnvloed heeft. De documentairemaaktster probeert antwoord te vinden op de vraag wat er geworden is van de idealen van haar ouders en haar leerkrachten dat "we samen een

betere wereld konden maken". De documentaire is een prachtig tijdsbeeld, met veel beelden van de toen nog nieuwe Weezenhof, geleverd door RAN en

Nijmegen Blijft in Beeld. De documentaire wordt uitgezonden op Nederland 2 om 20.25 uur.

IMG 0937 klein

Indrukwekkende tentoonstelling te zien in het huis van de geschiedenis. Over de periode 22 februari tot september 1944.

 

Er worden films van Nijmegen Blijft in Beeld vertoond, van de brand na het bombardement, van de ontreddering na het   bombardement en van de herstelperiode.

 

Ook wordt een filmpje getoond van onze voorzitter Joost Rozendaal die wordt geinterviewd over het bombardement.

Nijmegen44 Laatse kans!

Onder de nieuwe donateurs verloten we deze 3 van deze boeken van Joost Rosendaal.

De loting is op 31 oktober. Inschrijven kan via deze site.

De boeken worden op5 november door Joost persoonlijk uitgereikt en gesigneerd.

Affiche

Als voorproefje op de jaarlijkse voorjaarsfilmvoorstelling kunt u in april een tentoonstelling mét films bezoeken in De Bibliotheek De Mariënburg. Thema is het maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. Net zoals de filmvoorstelling in concertgebouw De Vereeniging draagt deze tentoonstelling de titel ‘Brave borsten, wilde haren. Nijmegen in de jaren zeventig’.

U herinnert zich wellicht nog de vele spandoeken en de Aksie voor een betere wereld. Deze gebeurtenissen ziet u in levendige beelden terug. Maar ook de relatieve welvaart en bloeiende verenigingen keren even terug in het nu, aan de hand van uniek historisch foto- en filmmateriaal. Niet iedereen had immers wilde haren.

Bij het samenstellen van deze tentoonstelling heeft SNBiB intensief samengewerkt met het Regionaal Archief Nijmegen en vanzelfsprekend De Bibliotheek De Mariënburg.

 

Meer informatie:

Adres: Mariënburg 29. De expositie loopt van 01-04-2013 t/m 29-04-2013. Kijk voor de openingstijden van de bibliotheek op www.obgz.nl

 

Tijdens de filmvoorstelling van De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld wordt dit jaar aandacht besteed aan het thema "100 jaar Concertgebouw De Vereeniging en Podiumkunsten". Tijdens de middag- en avondvoorstelling op dertien april in Concertgebouw de Vereeniging, krijgt u oud en nieuw filmmateriaal te zien van muziekoptredens en muziekgezelschappen van Nijmeegse bodem. 

Hiervoor vragen we uw hulp. Wij zijn op zoek naar historisch maar ook recentelijk bewegend beeld van muziekoptredens van uw voorouders, uw idolen of van uzelf. Op zolders en in archieven van verenigingen, bedrijven en opleidingen ligt vaak waardevol filmmateriaal opgeslagen. Deze beelden worden door ons gedigitaliseerd en zorgvuldig bewaard. 

Wij ontvangen bijvoorbeeld graag beeldmateriaal van het Nijmeegs Mandoline Orkest. Dit orkest, onder leiding van Daan van Teeseling, gaf in haar eerste jaar een concert in de Vereeniging, ondersteund door komiek Willy Derby. 

Ook zijn wij op zoek naar filmmateriaal van de Eerste Nijmeegsche Accordeonvereniging 'Kunst Door Studie', opgericht door H. van Haaren in 1923.

Heeft u filmmateriaal uit Nijmegen en omgeving? Neemt u dan contact op met Ineke Martin via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

 

 

Zitactie Sociale Dienst

Op dinsdag 16 april presenteerde Nijmegen Blijft in Beeld in De Vereeniging de grote Voorjaarsvoorstelling zoals u op het recente nieuws hebt kunnen lezen. Dit keer met een fraaie selectie oude films over Nijmegen in de periode 1970-1985. Nijmegen was toen flink in beweging. Het is de tijd van spandoeken, AKSIE voor een betere wereld, emancipatie en sociale strijd. Zo werd er actie gevoerd voor recht op betaalbaar wonen, voor werk en studeren en tegen kruisraketten, kerncentrales en de Waalverlegging. Nijmegenaren gingen massaal de straat op. Het was een roerige en vaak ook leuke tijd waarin er veel veranderde in Nijmegen.

Dat zag je goed terug in de films. Het vroeger zo roomse Nijmegen kleurt in dit decennium steeds roder en er wordt volop geprotesteerd: door benedenstadters die de verdere afbraak van hun woonwijk willen stoppen, natuurliefhebbers die ageren tegen het volbouwen van de Ooijpolder, studenten die tegen de herstructurering van het onderwijs zijn. Op spandoeken prijken leuzen als ‘Geen gedonder, huren naar onder’ en ‘Geen woning geen kroning’. We besteden in de filmvoorstelling ook aandacht besteed aan andere Nijmeegse curiositeiten uit de zeventiger jaren. Niet iedereen had wilde haren of droeg het peaceteken. Ook de schutterij bloeide nog en was opvallend aanwezig in het straatbeeld.

We kijken over de schouder van de bekende documentairemaker Frans Bromet mee op de eerste antiautoritaire crèche van Nederland, de Pater Brugmankresj. We gaan ook langs in de levendige Rozenbuurt, kort voordat de gemeente er met de ‘krotopruiming’ begint. Natuurlijk mogen beelden van een krakersactie niet ontbreken op deze avond. Maar nee, nu eens niet de Piersonrellen…

De filmvoorstelling is een mooie gelegenheid samen terug te kijken op deze (strijdbare) jaren in de Nijmeegse geschiedenis.

 

Op de site van het Regionaal Archief zijn online zo'n 500 historische films te bekijken die de afgelopen 25 jaar verzameld en beschreven zijn door de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. De films zijn te vinden in de nieuwe Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief.

 

We hebben wat te vieren! 30 Jaar Stichting Nijmegen Blijft in Beeld is mede mogelijk dankzij al onze trouwe donateurs. Op weg dus naar het volgende jubileum, maar om ons werk te kunnen blijven doen is geld nodig.

 

Het bestand aan donateurs moet daarom nog verder worden uitgebreid. 

U kunt daarbij helpen. Breng een of meer nieuwe donateurs aan en win een prijs!

 

Wij verloten onder de aanbrengers een aantal exemplaren van het

boek "Nijmegen '44; Verwoesting, verdriet en verwerking", geschreven door Joost

Rosendaal, voorzitter van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld

 

Daarnaast ontvangt degene met de meeste aanmeldingen twee gratis

kaarten voor een Waaltocht in juli met De Gelderlander en uitleg van redacteur Rob

Jaspers over de ontwikkelingen langs de Waal.

 

Aanmeldingen inleveren uiterlijk 31 mei onder vermelding van jubileumactie.

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Of

 

Stichting Nijmegen Blijft in Beeld

 

Postbus 1151, 6501 BD Nijmegen

 

 

 

 

De drie voorjaarsvoorstellingen op 19 en 20 april 2004 zijn een doorslaand succes geworden. In totaal 3.000 mensen bezochten de voorstellingen. Uit de reacties van de bezoekers bleek dat met name de Nijmeegse promotiefilm uit 1920 en de door de stichting zelf gemaakt documentaire over 100 jaar Benedenstad grote indruk maakten. Maar ook de vaak ontroerende of soms zelfs hilarische beelden van Nijmeegse Eddy Otten, de Maria Omdracht, de markt en huiselijke taferelen uit Nijmeegs verleden gaven aanleiding tot reacties uit de zaal.

Voorzitter Ben van Hees ging in zijn openingsspeech in op het twintigjarig bestaan van de stichting en roemde met name de medewerkers van het eerste uur. Speciale aandacht ging uit naar de onlangs overleden vrijwilliger van het eerste uur, Noud Sauter.

 

Het twintigjarig bestaan van de stichting werd extra luister bijgezet door de aanwezigheid van burgemeester ter Horst op 19 april 2004, die het bestuur, de vrijwilligers en de donateurs van de stichting feliciteerde met deze mijlpaal. 

Kaartjes voor de voorjaarsvoorstelling ‘ Brave Borsten, wilde haren. Nijmegen in de jaren zeventig’ vindt u in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel). De filmvoorstelling is om 14.00 uur en 20.00 uur. Inclusief pauze duurt de voorstelling 2 à 2,5 uur

Donateurs kunnen gratis twee entreekaarten afhalen vanaf dinsdag 26 maart 2013. Dit kan ook tijdens de periode van de vrije verkoop (zolang de voorraad strekt).

Niet-donateurs kunnen vanaf dinsdag 2 april tot en met zaterdag 13 april (zolang de voorraad strekt) de resterende entreekaarten kopen. Toegangsprijs: 7,50 euro.

 Locatie: De grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging. De zaal is 45 minuten voor aanvang van de voorstelling geopend.

Openingstijden Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00-17.00 uur. Koopzondag (maandag 1 april) van 12.00-17.00 uur.

Als u kaarten komt halen bezoek dan gelijk de tentoonstelling Tuffen, kazen, klemen. De roze geschiedenis van Nijmegen van nul tot nu. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Om kaarten te kopen kunt u op 16 april ook vanaf drie kwartier voor de voorstelling terecht bij de ingang van De Vereeniging. Maar we raden aan ze van te voren te kopen: op is op.

 Rolstoel: Komt u met een rolstoel? Wilt u dat dan bij het afhalen van de kaarten laten weten? Wij zorgen dan voor een goede plek.

Vragen: Heeft u vragen? Kijk op www.nijmegenblijftinbeeld.nl of bel 06-13999627

 

voorstelling klein

VANAF 25 maart Kunnen de donateurs de toegangsbewijzen afhalen.

VANAF 1 april are KAARTEN Te Koop à € 7,50 per toegangsbewijs VOOR NIET donateurs.

KAARTEN are verkrijgbaar BIJ Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marenburgkapel).

We Hopen Wederom op ENL Volle zaal.

Zaterdag 2 november hebben veel Nijmegenaren gebruik gemaakt van de mogelijk de eigen films bij Nijmegen Blijft in Beeld te bekijken. Naast het viewen van films is ook de doorlopende voorstelling goed bezocht. Zo’n 800 à 900 bezoekers hebben genoten van films uit de oude doos: een selectie van amateurfilms èn een deel van de millenniumfilm.

Veel bezoekers hebben hun films afgestaan. De collectie van Nijmegen Blijft in Beeld krijgt zo een prachtige aanvulling met met name films uit de jaren zeventig. Wilt u precies weten wat er aan de collectie is toegevoegd. Kijk dan naar de bijlage. En dat is nog niet alles, want er zijn ook afspraken gemaakt. Afspraken met bezoekers die de komende tijd op de woensdagochtend (het moment waarop de filmers aanwezig zijn) met hun films langs komen.

Wij, de vrijwilligers van Nijmegen Blijft in Beeld, zijn erg blij en verrast met dit succes en wij zullen u op de hoogte houden van de nog te verkrijgen films. We zijn zelf ook erg benieuwd. 

Dinsdag 27 maart 2009 heeft de lokale pers een voorproefje gekregen van de film “kroniek van een feestjaar” die tijdens de voorjaarsvoorstelling wordt vertoond. Deze documentaire geeft een zeer gevarieerd beeld van Nijmeegs jubeljaar 2005. 

De Gelderlander van 29 maart geeft uitgebreid aandacht aan de film en aan de voorjaarsvoorstelling in het algemeen.

Meer informatie over deze voorstelling kunt u vinden in onze nieuwsbrief Beeldschrift. 

Zaterdag 28 juni 2003 wordt op het Mariënburgplein het startschot gegeven voor Nijmegen, 2000 jaar stad. Ook Nijmegen Blijft In Beeld zal zich hier presenteren en wel op twee manieren:

Op het plein staat een kraam waar u meer informatie kunt vinden over ons werk, doelstellingen, films en onze plannen voor 2005 en voor de nabije toekomst.

Daarnaast, letterlijk en figuurlijk, zijn de deuren van ons gebouw op Mariënburg 85 geopend en laten we in onze filmzaal doorlopend films uit vervlogen tijden zien: Het leven rond de St. Steven, bouw van het Goffertpark en meer moois.

Van 14.00 - 16.00 uur bent u welkom op het Mariënburgplein en bij Nijmegen Blijft in Beeld zelf. Voor Nijmegen 2000 jaar stad is ook een aparte website ingericht. 

SNBiB wist beslag te leggen op een film uit 1953 waarin de tram en de trolley te zien zijn in Nijmegen. Een unieke combinatie want de tram en trolley hebben maar korte tijd tezamen het straatbeeld van Nijmegen gesierd. De film is gemaakt door H. van Diggele. Ook is er een speelfilm opgedoken uit 1958 waarin de befaamde Pater Jan Rubbens een rol speelt. De twee kinderen die in deze film spelen zijn Digna Kivits (11 jaar), en Daan Kivits (12 jaar). Stichting Nijmegen Blijft in Beeld heeft beide “kinderen” imiddels opgespoord.

Een andere recente aanwinst is een film over de plechtige installatie van Burgemeester J.A.H. Steinweg (1920). Maar ook de dagelijkse gebeurtenissen werden in het verleden op film vastgelegd: onlangs legde NBiB de hand op beelden van melkboer Jacobs van de Dobbelmannweg die zijn melk aan het venten is (1969), een brand bij nachtclub Corona aan de Molenstraat (ca 1970) en de aanleg van fietspaden op het Keizer Karelplein (1963). 

Thomas2OVER NIJMEEGSE PODIUMKUNSTEN EN CONCERTGEBOUW DE VEREENIGING

Maandag 13 april vond de 31ste editie van de voorjaarsvoorstelling van onze stichting plaats. In Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen zagen ruim 1300 bezoekers beelden van onder andere Frank Boeijen in Doornroosje, Nijmeegse straatmuzikanten door de jaren heen en het (letterlijk) spetterende concert in de regen wat Bruce Springsteen gaf in het Goffertpark. We kijken met gepaste trots terug op een geslaagde dag die in het teken stond van vernieuwing, muziek van eigen bodem en natuurlijk het 100 jarig bestaan van Concertgebouw De Vereeniging. 

Thomas2

 

De mystery guest: Thomas Verbogt

We etaleerden er veelvuldig mee: de mystery guest, Thomas Verbogt, werd goed ontvangen. De bekende Nijmeegse schrijver ondertitelde de beelden van Nijmeegse jeugddrumband De Stefaantjes en putte hierbij uit eigen werk. Op een hilarische en onnavolgbare wijze vertelde hij over zijn niet al te glorieuze ervaring binnen dit muziekkorps en hiermee sloot hij de eerste helft van de voorstelling af.

Het climax van de voorstelling

Na de pauze vervolgde de voorstelling het programma met beelden over optredens van Nijmeegse bodem. Zo zagen we dat Graodus van Nimwegen nog steeds een hele zaal kan laten meezingen, de muzikale ondersteuning voor een betere wereld van Kladderadatsch en een glibberig optreden van een mannelijke stripact, voorzien van karakteristiek Nijmeegs commentaar en hiermee bereikte de voorstelling haar climax.

 

 

 

 

 

 Tijdens de herdenkingen van Market Garden zal Nijmegen Blijft in Beeld films vertonen in de Vasim,  Winselingseweg 41 te Nijmegen.

In de dertig jaar dat wij films verzamelen hebben wij ook veel filmmateriaal gevonden over de Tweede Wereldoorlog en in dit geval over Market Garden. Dit materiaal is afkomstig van militaire instanties en van particulieren.

Wij laten u onder andere beelden zien van de luchtlandingen, gevechten in de stad, militairen in de Ooypolder, Groesbeek om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

De films worden vertoond vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur (ieder uur een kwartier)

De toegang is gratis.

Kijk ook eens op www.marketgarden70.nl voor meer activiteiten die tijdens de herdenkingen plaatsvinden.

 

 Nijmegen Blijft in Beeld vertoont historisch filmmateriaal in de Vasim op zondag 21 september 2014

 

 

Op 16 april 2013 hebben wij in de grote voorjaarsvoorstelling aandacht besteden aan de periode van ca. 1970 tot ca. 1985, zoals u in het recente nieuws hebt kunnen lezen. Toen was Nijmegen flink in beweging.

Het is de tijd van spandoeken, AKSIE voor een betere wereld, emancipatie en sociale strijd. Zo werd er actie gevoerd voor recht op goedkoop wonen, voor werk en studeren en tegen kruisraketten, kerncentrales en Waalverlegging. Soms leek het in die tijd alsof over elk onderwerp op z'n minst gedemonstreerd moest worden.

Het was een roerige en vaak ook leuke tijd waarin er veel veranderde in Nijmegen. Over deze periode is veel gezegd en geschreven. Nu ruim dertig jaar later is het goed hier op terug te kijken.

Nijmegen Blijft in Beeld is ook na deze voorstelling continue op zoek naar filmopnames die u, of iemand die u kent, heeft gemaakt van demonstraties, bezettingen, concerten, voorstellingen en ludieke acties in Nijmegen. We vermoeden dat er veel onbekend materiaal onder de (oud-) Nijmegenaren is, waarop de sfeer van de jaren zeventig goed te zien is. Weet u filmmateriaal te liggen? U kunt het nog steeds melden bij Ineke Martin tel. 06-20261404. 

De prijs van de donateursactie was gewonnen door mevouw M.Halma. Samen met de nieuwe donateur stapte ze vrijdag 4 juli de boot op om de Gelderlander boottocht mee te maken. 

De prijs werd overhandigd door Ineke Martin, bestuurslid van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld.

De actie donateurswerving wordt nog doorgezet tot 31 oktober. 

Onder de donateurswervers worden 3 boeken "Nijmegen'44" verloot geschreven door Joost Rosendaal. 

 

 

 

Onze prachtige nieuwe brug

oversteek1

 

Dit jaar werd de jaarlijkse filmvoorstelling van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld in april gecombineerd met een kleine maar verfijnde nostalgische tentoonstelling in De Bibliotheek De Mariënburg. Thema was eveneens het veelvormige maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. U kon daar een voorproefje nemen op de letterlijk en figuurlijke kleurrijke donateursvoorstellingen. De vele spandoeken en de Aksie voor een betere wereld kwamen in de levendige beelden terug. Maar ook de relatieve welvaart en bloeiende verenigingen keerden even in het nu terug aan de hand van uniek historisch film- en videomateriaal. Niet iedereen had immers wilde haren. 

Voortschrijdende filmtechniek 

De technici onder u waren wellicht geïnteresseerd in de vitrines. Daar kon u zien met welke filmapparatuur de films van toen zijn geschoten. Dit procedé was stuk bewerkelijker en kostbaarder dan tegenwoordig. Juist door deze zeldzaamheid zijn deze historische beelden zeer waardevol voor de nieuwe generatie Nijmegenaren. Bij het samenstellen van deze nostalgische tentoonstelling heeft SNBiB intensief samengewerkt met het Regionaal Archief Nijmegen en vanzelfsprekend met De Bibliotheek De Mariënburg. 

Bijna tweeduidend belangstellenden zagen op 11 april de voorjaarsvoorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld: Trams, trolleys en treinen. Transport en vervoer vormden dit jaar de leidraad in de grote zaal van concertgebouw De Vereeniging. De getoonde films zitten boordevol opnamen van vervoermiddelen, reizigers en tochtjes door de omgeving. De laatste trein naar Kleef reed voorbij, er waren ontroerende beelden van `lifters´ bij de Waalbrug vlak na de oorlog, frisse Castella-reclames en voormalig burgemeester Guusje ter Horst fietste over de Snelbinder. De geselecteerde films waren zeer divers en oogstten veel applaus. Op naar de volgende editie! 

Ongeveer zes uur aan unieke Nijmeegse filmbeelden uit de Tweede wereldoorlog is vanaf donderdag 16 september te zien op de website www.oorloginblik.nl. De Stichting Nijmegen blijft in Beeld heeft de afgelopen twee jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen, zo’n 40 films verzameld en omschreven voor het programma Erfgoed van de Oorlog, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat om filmmateriaal van particulieren, dat nergens anders in een archief zit en dat vaak nog niet eerder vertoond is. De films zijn allemaal gedigitaliseerd en waar nodig gerestaureerd.

De Nijmeegse films gaan voornamelijk over het alledaagse leven tijdens de oorlogsjaren. Er zitten echter ook opnamen bij van de directe gevolgen van het bombardement van 22 februari 1944, de bevrijding en het weer na vijf jaar hijsen van de Nederlandse vlag. Het feit dat er nog zo veel films zijn is vrij bijzonder. Filmmateriaal was schaars tijdens de oorlog en wat er nog was werd vaak bewaard tot het moment van de bevrijding.

Doel van het Programma Erfgoed van de Oorlog, dat in 2007 is gestart, is het behoud van waardevol materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en het verbeteren van de toegankelijkheid ervan. Het gaat daarbij naast films ook om bijvoorbeeld voorwerpen, drukwerk en persoonlijke getuigenissen. Het onderdeel Oorlog in Blik wordt uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De films op de website www.oorloginblik.nl zijn integraal te zien. Het materiaal is te vinden op trefwoord en locatie.

De stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelt al ruim 25 jaar films van Nijmegen en directe omgeving . Alle materiaal wordt beheerd door het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). 

De afgelopen jaren is de Vierdaagse vaak op film vastgelegd. De lopers uit alle landen, de blaren, de militairen, de toeschouwers, de muziek en het feest, de hoogtepunten en de dieptepunten. De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelde vele films, bracht ze onder in het archief en maakte er mooie compilaties van. VillaLUX aan de Oranjesingel 42 vertoont van zaterdag 16 juli tot en met vrijdag 22 juli in de Gouden Zaal doorlopend deze nostalgische Vierdaagse films, van 10.00 uur tot sluitingstijd.

Bij het Regionaal Archief Nijmegen, aan het Mariënburgplein, zijn de filmvoorstellingen te zien van dinsdag 19 juli tot en met donderdag 21 juli in de hal, van 9.00 - 17.00 uur. Vrijdag 22 juli is het archief in verband met de intocht gesloten.

De toegang is bij beide locaties gratis. 

Maandag 14 juli a.s. maakt de stad zich op voor de Nijmeegse uitputtingsslag van het jaar: de vierdaagse. Nijmegen Blijft in Beeld laat op die dag zien hoe de vierdaagse in vroeger tijden werd beleefd. Van 13.00 - 17.00 uur is onze filmzaal geopend en zal onze explicateur Marcel Claassen u meenemen naar de lopers en de sfeer van toen.

Een scala van vierdaagsefilms passeert de revue. Wie kent niet de historische scene waarin -toen nog- Prinses Beatrix haar man Claus inhaalt op de St. Annastraat. De Via Gladiola komt vele malen in beeld evenals de pontonbrug in Cuyk en ook, natuurlijk, het veer Zeldenrust dat de lopers naar Lent bracht en terug.

Afgelopen zomer, op maandag 15 juli 2002 was het in het pand van de Stichting Nijmegen Blijft een Beeld een drukte van belang. Zeker 1000 bezoekers uit binnen- en buitenland hebben genoten van de compilatie van vierdaagsefilms. De doorlopende voorstellingen waren van 11.00 tot 16.00 uur te zien en werden door onze explicateur, Marcel Claassen, deskundig van commentaar voorzien.

De reacties waren enthousiast. Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar, we houden u op de hoogte van de mogelijkheden.  

Enkele weken terug heeft de filmploeg opnamen gemaakt in en rondom de villa Salatiga aan de Sterreschansweg. Deze villa die gebouwd is in 1911 door de architect Oscar Leeuw voor de familie Hüffer op de plaats waar het voormalig fort Sterreschans heeft gelegen. De villa is later overgenomen door de familie Jurgens en na 1944 betrokken door de Broeders van Maastricht.

Rond 1950 werd begonnen met de aanbouw van een vleugel waarin kamers voor studenten en broeders werden ondergebracht. Bij de bouwwerkzaamheden stuitten de bouwvakkers op zware Romeinse muurresten. Het fort bleek gebouwd op de resten van het kamp van het Tiende Legioen.

De oude stenen zijn gedeeltelijk gebruikt bij de aanleg van het fort en zijn nog te zien in de muren van het nog bestaande kruithuis van het fort.

Het interieur dat bijzonder fraai bewaard is gebleven is vastgelegd en ook de tuinen rondom de villa hebben ruime aandacht van de filmers gehad.

Een week na de filmopnamen hebben de laatste broeders de villa verlaten en zijn vertrokken naar Maastricht. Het was een close finish, maar gelukkig hebben we dit stukje Nijmeegse historie toch nog vast kunnen leggen. 

zaal van de Vereniging

Op 14 april is de annual voorjaarsvoorstelling in de Vereniging. 

Er is a middagvoorstelling van 14.00 -16.30 uur en ENL avondvoorstelling van 20,00-22,30 uur.

Er wordt harde gewerkt OM ER Weer ENL hele mooie voorstelling van te Maken voldaan also filmbeelden sterven Nooit eerder vertoond are. 

Wat we VOOR u hebben Samengesteld Maken we following week Bekend op this website en in "Beeldschrift" DAT Elke donateur following week in de bus krijgt!

Volg OOK Het nieuws op Facebook en Twitter.

Op woensdag 2 en donderdag 3 april 2003 kon u in Concertgebouw De Vereeniging de voorstelling “Panorama van een Stad” bijwonen. Deze voorstelling brengt u naar de jaren dertig waar u een panorama van Nijmegen, de Waalkade en benedenstad kunt zien. We zijn ook getuige van de bruiloft van Germaine en Huub Verschuur in 1935, van Lentse beelden uit het begin van de jaren zestig en het Mariekenspel.

Een deel van de avond is gewijd aan de film “Het Land van Maas en Waal”. Deze beelden zijn grotendeels gemaakt kort voor de Tweede Wereldoorlog en laten het bedrijfsleven in Nijmegen zien. Veel bedrijven bestaan niet meer. Oud-Nijmegenaren kennen beslist nog de Nyma, een van de grootste werkgevers kort voor de Tweede Wereldoorlog. Ook van Dungen aan de Groenestraat was bekend, en wat dacht u van Robinson en Swift, bekende Nijmeegse Schoenfabrieken. Meer informatie over deze voorstelling leest u in ons beeldschrift dat tweemaal per jaar wordt gezonden naar de donateurs. 

IMG 2084 klein

We zijn weer begonnen!

Eind september zijn we aan de voorbereidingen begonnen van onze voorstelling in

april 2015 .Er worden weer veel filmbeelden kritisch bekeken en getoetst op ons thema van

volgend jaar. Het samenstellen van de beelden vraagt veel tijd. We geven ons tot 31 december

de tijd om een mooi programma te maken. Daarna zijn we er nog niet. In januari gaan de technici aan de slag, 

gaat de PR machine draaien, wordt de muziek uitgezocht en worden de puntjes op de i gezet om zo op

MAANDAG 13 APRIL 2015

u weer te laten genieten van een prachtig middag- of avondvoorstelling.

 

flyer NBIB-2-klein

Wij bestaan 30 jaar. Dat is aanleiding om onze voorjaarsvoorstelling een feestelijk tintje te geven. Wij doen dit door het vertonen van beelden van feest en vermaak uit de rijke geschiedenis van Nijmegen en omgeving.

En er is heel wat afgevierd in Nijmegen. Zelfs in crisisjaren wordt er gedanst en gezongen, rijdt Sinterklaas over de daken, vieren de Nijmegenaren carnaval en trouwt de zoon van de slager. Opvallend is dat er veel in de buitenlucht wordt gevierd. Mensen van alle rangen en standen gaan samen de straat op, meestal met een bonte pracht aan hoofddeksels. Nijmegen was ook een katholiek bolwerk en het Rijke Roomsche Leven ging gepaard met hoogtijdagen, priesterwijdingen, processies en de viering van de verschillende sacramen- ten.  Feestfilms, ze waren er volop, genoeg voor een stralende voorstelling

Een groep van "Nijmegen Blijft in Beeld" heeft zich bij de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2014 geweldig geweerd. Halverwege de dertig vragen over "Vriend en Vijand" waren onze mensen, Liesbeth v.d. Brugge, Marianne Kalthoff, Hans Begheyn, Marcel Claassen en Marc Teeuwis, nog foutloos.

Op weg naar de finish struikelden zij echter over het aantal mensen dat aan alle edities van de Zevenheuvelenloop heeft deelgenomen: 6. Daardoor kwam het 2e team van het Regionaal Archief Nijmegen met 29 punten langszij. In 1936 was onze Waalbrug met 244 meter de grootste enkelvoudige overspanning van Europa.

RAN2 schatte met 235 meter die lengte 3 meter beter in dan onze mensen en ging er met de eer en de (geschiedenis)boeken vandoor. "Nijmegen Blijft in Beeld" scoorde met haar prestatie ten overstaan van leraren geschiedenis, politici, binnenstadsondernemers en de academische wereld (allemaal potentiële sponsoren en donateurs) een uitbreiding van onze naamsbekendheid in de stad.

Begin april zijn we een actie gestart om nieuwe donateurs voor de Stichting te werven.

De prijs was een tochtje voor 2 personen met de Gelderlander boottocht met uitleg door Rob Jaspers. Er is geloot en de winnaar is geworden Mevrouw M. Halma. Op 4 juli zal de prijs door een bestuurslid van de Stichting worden uitgereikt.

Proficiat!   

De film “Rijk van Nijmegen” uit 2002,gemaakt door onze filmer Frans Gosen en door Hans van Luik heeft onlangs bij het smalfilmfestival van de BDFA (Bundesverband Deutscher Film-Autoren) de zilveren penning (tweede prijs) gewonnen.  

Door Burgemeester Bruls werd bij Marcel Claassen, het gezicht, of beter gezegd de stem van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, op maandag 14 april 2014 de Zilveren Waalbrugspeld opgespeld. Dat gebeurde tijdens de avondvoorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld in de grote zaal van De Vereeniging . Deze stedelijke onderscheiding werd uitgereikt omdat  Marcel al sinds de Oprichting in 1984 ononderbroken actief is bij Nijmegen Blijft in Beeld.

Burgemeester Bruls prees de Inzet van Marcel Claassen en alle andere Vrijwilligers voor het realiseren van de doelen van Nijmegen Blijft in Beeld. Door het opbouwen van een collectie filmbeelden uit de stad en omgeving en het vertonen hiervan worden vele mensen in staat gesteld kennis te nemen van de geschiedenis van hun leefomgeving. Bewegende Beelden zeggen vaak meer dan woorden en foto's, zei de Burgemeester. Die ook refereerde aan het vele onderzoekswerk dat Marcel verricht voor Nijmegen Blijft in Beeld, maar ook voor de Vierdaagse. "Ik kom Marcel vaak tegen in de aanloop naar de Vierdaagse ".

De dag erna Werd Marcel nog geinterviewd door Nijmegen 1, te zen op YouTube Huldiging Marcel Claassen (op 3.06 Minuten)

 

 

Nijmegen heeft een rijke historie als het gaat om ziekenhuizen, verpleeginstellingen, medisch onderzoek en opleidingen. De stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelde de filmbeelden van patiënten en personeel van het Radboud, de St. Maartenskliniek en Kalorama. Op 16 april toonden we in de jaarlijkse grote voorstelling in De Vereeniging beelden van jonge en oude patiënten, medische praktijken en zusters die vertellen over hun roeping. Maar er waren ook beelden uit de 'schatkist' van de stichting: van carnaval, tot volksdansen, de test van Badzo bij de Vierdaagse en de Nijmeegse Elvis. Ook waren de oudste bewegende beelden uit onze collectie te zien. Ze werden dit jaar precies honderd jaar geleden geschoten. Ruim 1500 bezoekers genoten mee! 

Op maandagavond 23 november 2009 sloot Nijmegen Blijft in Beeld haar 25-ste verjaardag af. Tijdens de bijzondere laatste voorstelling in de Lindenberg (aanvang 20.00 uur) reikt SNBiB-voorzitter Ben van Hees aan Nol Smits de Gouden Erespeld van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld uit. Nol Smits was in 1984, samen met Ab Uijen en David Mulder, de oprichter van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Sinds die oprichting is Nol onafgebroken actief geweest voor de stichting. 25 jaar lang zette hij zich in het bijzonder in voor sponsoring en fondsenwerving en voor de contacten met het bedrijfsleven. 

Daarnaast ontving Stichting Nijmegen Blijft in Beeld twee fraaie schenkingen, van de Casterenshoeve en van Novio Pontis om het werk te ondersteunen. Beide schenkingen zijn bestemd voor de aanschaf van digitale montage en projectieapparatuur. 

Afsluiting jubileumjaar Stichting Nijmegen Blijft in Beeld kijkt tevreden terug op een buitengewoon succesvol jubileumjaar. De stichting tracteerde Nijmegen en de Nijmegenaren op zes extra voorstellingen in het Triavium, het UMC St. Radboud, de St. Stevenskerk, het Witte Huis, De Eendracht en de Lindenberg. De voorstellingen trokken samen meer dan 1000 bezoekers.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?