Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Historische klanken van de beruchte Piersonrellen en de vrolijkere Nijmeegse zomerfeesten van 1982, waar grote namen als Ronnie Tober, BZN en de Dolly Dots optraden op Plein '44. Even waren luisteraars van Radio Gelderland op 6 mei weer terug in het recente verleden. Dit dankzij de week van de jaren 80, een initiatief van Radio Gelderland.

 

Dit keer dus geen historische beelden van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, zoals u gewend bent, maar vooral geluid. Met het bezoek van Omroep Gelderland aan het Arsenaal, de werkruimte van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld (SNBiB) in het hartje van Nijmegen, was de aftrap voor de week van de jaren 80 van Omroep Gelderland een feit.

 

In spaarzame beelden van SNBiB vervat...

Verslaggever Marc Loeven was al vroeg aanwezig voor een paar interviews. Wat betekenden de jaren 80 in zijn algemeenheid voor Nijmegenaren? En wat is daarvan over in bewaarde filmbeelden? Helaas niet zoveel als men meestal veronderstelt, betoogden Ineke Martin en Marianne Kalthoff, beiden enthousiaste vrijwilligers van SNBiB. Zij illustreerden het Nijmegen van alweer 30 jaar terug aan de hand van de wél aanwezige film- en videocollectie uit de jaren 80 van de Stichting. (Deze is overigens ondergebracht is bij het Regionaal Archief Nijmegen.)

 

Op het spoor van vernieling en vernieuwing

In het eerste interview om 10.12 uur werd stilgestaan bij de Piersonrellen uit 1981. Bijzonder was dat de beelden vanuit de benarde positie van de krakers werden geschoten.

In het tweede gesprek om 11.12 uur werd kort gesproken over de ingrijpende woningbouw in de benedenstad van Nijmegen. Dit in de tijd dat Wim Hompe zich vanaf 1982 zestien jaar lang als wethouder van Nijmegen vooral bezighield met volkshuisvesting en stadsvernieuwing. De luisteraars hoorden ondertussen op de achtergrond de opgeruimde muziek van een film van de zomerfeesten anno 1982. De spoorbrugvervanging in 1983 was een ander beeld, wat veel Nijmegenaren vast nog op hun netvlies hebben.

 

Popiconen in de Keizerstad

En wist u, dat behalve nationale bands en zangers, ook internationale grote popnamen onze stad aandeden? Zo traden Pink Floyd, Paul Simon en Van Morison op in het Goffertpark in 1989.

Wellicht was u getuige hiervan en heeft u opnames hiervan. We houden ons graag aanbevolen. Als stichting gaat SNBiB altijd met uiterste zorg om met al het film- of video-opnames van het Nijmeegse. Zo kunnen we óók de jaren 80 laten zien aan de nieuwe generatie Nijmegenaren.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?