Onze jaarlijkse filmvoorstelling was gepland voor 20 april en stond helemaal klaar.
En toen kwam corona en kwam alles abrupt tot stilstand.

Zelfs als we nog niet de hoop hadden, dat op 14 september wel een voorstelling mogelijk zou zijn.
Maar helaas, met de voorzorgmaatregelen die COVID19 vraagt, gaat dat niet. Het is niet mogelijk om veilig een grote voorstelling te organiseren.

Toch willen we onze donateurs graag de kans bieden om de beelden die we samengesteld hebben te zien.
Op 16 november om 20.00 uur gaan we daarom de voorstelling via de computer bij u thuis brengen.
Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u dat voor 1 november  doen. U krijgt dan in de week voor 16 november van ons de gegevens toegestuurd hoe u de voorstelling kunt bekijken.

Bent u nog geen donateur? Meld u dan aan voor 1 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wij hopen u op deze manier toch iets te laten zien van de beelden waar u elk jaar weer veel plezier aan beleeft. Wij hopen dat we op 19 april 2021 weer als vanouds u in Concertgebouw De Vereeniging mogen verwelkomen bij onze voorstelling.
De voorbereidingen daarvoor starten in elk geval binnenkort weer.

Alles was klaar om op 20 april weer een mooie voorstelling te laten plaatsvinden.

Maar… het zijn onzekere tijden, waar gezond blijven de eerste prioriteit heeft. Er zijn veel maatregelen van kracht die bedoeld zijn om het risico te beperken van een Corona besmetting. Eén daarvan is dat samenkomsten van veel mensen verboden is. Aanvankelijk waren de maatregelen tot 6 april van kracht maar inmiddels weten we dat dat tot 1 juni zo is.

Tot die datum zijn dus zowel Concertgebouw De Vereeniging als het Huis van de Nijmeegse geschiedenis gesloten. We kunnen dus helaas geen voorstelling houden in april. We zijn met De Vereeniging in gesprek over een nieuwe datum in september. Hopelijk is de situatie dan weer beter.

Zodra we meer weten zullen we dat hier op onze site vermelden. Onze donateurs krijgen in elk geval van ons een brief zodra we weten of de voorstelling door kan gaan.

 

 

Ons succes van de voorstellingen in september over de bevrijding van Nijmegen kreeg vorige week een vergelijkbare vervolg. In de Steigerzaal van de Lindenberg vertoonden we de voorstelling 'Canadese winter en oranje lentezon'. Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal voltooide een compilatie van ruim een ​​uur van beelden uit de periode september 1944 t / m augustus 1945.

Daarbij putten zij voor een groot deel uit materiaal van de Canadese, Britse en Amerikaanse archieven. Het gaf niet alleen een kijkje op de normale militaire activiteiten, maar ook op de wijze waarop de manschappen hun vrije tijd invulden. Zo waren er beelden van sneeuwballen gevechten en bokswedstrijden, van een soldatenrevue en de eerste hamburgertent in Europa op de Groenestraat en van een kindersleewedstrijd waarbij Canadese militairen als trekpaarden fungeerden. Sinterklaasviering in Wijchen waarbij de heiligman per tank werd vervoerd.

Het buitenlandse materiaal werd aangevuld met Nederlandse films over de periode mei-augustus '45. Beelden op Bevrijdingsdag van een parade in de Molenstraat, van kinderoptochten en de door studenten georganiseerde persiflage op de Grote Markt. Maar ook beelden van het bezoek van prinses Juliana aan onze stad op 2 juni. Duizenden mensen kwamen kijken; Grote Markt en de ruïnes van de warenhuizen ertegenover stonden vol. Haar inspectie van het Kensington Regiment op het Quickterrein aan de Hazenkampseweg was ook productief: ze ontvangen van een cheque van 12.000 gulden voor het Rode Kruis; dat was het hele weektraktement van de soldaten.

Het was een waardige filmische afsluiting van 75 jaar bevrijding van Nijmegen en omgeving.

CANADESE WINTER EN ORANJE LENTEZON

De succesvolle septembervoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld over de Operatie Market Garden krijgen een vervolg op 4, 5 en 7 februari. Dan gaat het onder de titel ‘Canadese winter en Oranje lentezon’ om beelden uit de periode november 1944 tot en met mei 1945.

Begin november 1944 kwamen de Canadezen de Amerikanen en Britten in het Rijk van Nijmegen aflossen. Ze raakten al snel bevriend met de plaatselijke bevolking. Vanaf januari 1945 nam de geallieerde troepenmacht verder toe vanwege de Operatie Veritable. Deze operatie, waarbij vanuit Nijmegen het Rijnland werd binnengevallen, startte op 8 februari 1945. Ook na februari bleven de geallieerde militairen een vertrouwd beeld in de Nijmeegse straten. Kort na de Duitse capitulatie brachten koningin Wilhelmina en prinses Juliana een bezoek aan de stad.

Van deze winter en stralende oranje voorjaarszon toont Nijmegen Blijft in Beeld weer een programma vol onbekende beelden. Dat gebeurt in de Steigerzaal op dinsdag 4, woensdag 5 en vrijdag 7 februari. Iedere dag zijn er drie voorstellingen: om 14.00, 16.00 en 20.00 uur.

Ingang via het Info Centrum WO2.

Toegangsprijs bedraagt € 5,00, excl. € 1,00 administratiekosten aan de kassa of 1,50 per bestelling via de website: https://www.delindenberg.com/theater/

In september verzorgde de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld twaalf voorstellingen over de bevrijding van Nijmegen en het leven in de frontstad. De film van een uur bestond uit  buitenlands materiaal over de stad tussen 17 september en 26 november ’44. Beelden die in Nederland nog nooit vertoond waren. Alle voorstellingen waren uitverkocht; in totaal betekende dat zo’n 1700 belangstellenden. Veel mensen moesten worden teleurgesteld omdat er geen plaats meer was. Bijna 100 personen gaven via email aan dat zij de voorstelling alsnog graag wilden zien.
Om hen en andere belangstellenden daarvoor de kans te geven wordt de film nogmaals vertoond. Dat gebeurt op maandag 13 januari.
Er zijn dan twee voorstellingen: een middagvoorstelling om 14.00 uur, en een avondvoorstelling om 20.00 uur. De voorstellingen zijn in de Steigerzaal. Ingang is via het Info Centrum WO2.

Wegens grote belangstelling voor de film De bevrijding van Nijmegen in beeld die wij maandag 13 januari vertonen in de Lindenberg, is er een extra voorstelling om 16.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 5,00 excl. administratiekosten € 1,00 aan de kassa of € 1,50 per bestelling via internet.
Kaartjes zijn verkrijgbaar via de kassa van de Lindenberg (de kassa is gesloten van 22 december t/m 5 januari 2020), of kunnen gekocht worden via de website: https://www.delindenberg.com/theater/

Ook dit jaar nam SNBIB weer deel aan de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz. Het thema van de quiz was zij / hij, aansluitend bij het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis.

De quiz bestaande uit 30 multiple choice vragen. Het bedenken van die vragen en antwoorden moet de makers veel moeite en creativiteit gekost hebben. De deelnemers en toeschouwers kregen zo in ieder geval een schat aan nieuwe wetenswaardigheden voorgeschoteld. Wist u bijvoorbeeld al dat Maria van Gelre melaats was, de Zeisstraat nu Sikkelstraat heet, de Blauwvosjes Vroeg Op Stap vraag en dat er in 1907 al korfbal werd gespeeld door de Nijmeegse militairen?

Dit jaar namen 21 teams deel. De drie beste scorende teams behaalden 21 van de 30 te behalen punten. Drie teams volgden met 20 punten, waarna wij kwamen met 17. Ons team bestond dit jaar uit Liesbeth, Marcel, Jacques, Jan en Ien. Een oneven aantal, handig bij verschillen van mening over de te kiezen antwoorden! 

foto: Regionaal Archief Nijmegen

Wat een geweldig succes waren de twaalf SNBIB-voorstellingen in de Lindenberg! 

De minutieuze voorbereidingen van Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal resulteerden in een voorstelling van een uur, die hogelijk werd gewaardeerd door de kijkers. Dat bleek wel uit hun reacties: 'Geweldig!' 'Ontroerend!' 'Knap samengesteld!' 'Passende muziek!' 'Mooi ingetogen!' 'Oorlog kwam nog nooit zo dichtbij!' 'Waardevolle toevoeging aan de herdenking!' 'Bedankt!' 'Indrukwekkend!' 

Alle twaalf voorstellingen van 'De Bevrijding van Nijmegen in Beeld' waren uitverkocht. In totaal betekende dat zo'n 1700 belangstellenden. Omdat er geen plaats meer was, zouden wij zelfs een flink aantal mensen teleurstellen. Dat was niet leuk voor de belangenstellenden die telefonisch naar plaatsen informeerden, maar zo mogelijk nog vervelender voor de mensen die vlak voor de voorstelling hoopten kaartjes aan de kassa te kunnen krijgen. 

Bent u een van die teleurgestelden van vindt u het om een ​​andere reden jammer dat u de voorstelling hebt gemist? Wij denken erover om eenmalig een extra voorstelling te verzorgen. Hebt u hiervoor interesse, geef dat dan aan ons door.
Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij voldoende interesse informeren wij over plaats en datum.

foto: Regionaal Archief Nijmegen

STICHTING NIJMEGEN BLIJFT IN BEELD VERTOONT NIEUW FILMMATERIAAL IN DE LINDENBERG

In september is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaats vond. Die maand starten er in Nijmegen en omgeving allerlei herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de bijzondere filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Hierin worden de oorlogsactiviteiten tussen 17 september en 26 november 1944 van dag tot dag gevolgd. Dat gebeurt door middel van buitenlands filmmateriaal dat in Nederland nog nooit vertoond is.


Hiervoor hebben de mensen van SNBIB al een jaar uitgebreid speurwerk verricht in materiaal van buitenlandse archieven en musea. Die intensieve zoektocht leverde ruim 200 filmpjes op met beelden van Market Garden in onze omgeving. Van dat uitgezochte en aangekochte materiaal is een compilatie van een uur gemaakt.

 

De voorstellingen zijn op maandag 16, dinsdag 17, woensdag 18 en vrijdag 20 september in de Steigerzaal van de Lindenberg. U ziet dan beelden van de operatie Market Garden, maar ook van het leven in de frontstad Nijmegen. Iedere dag zijn er drie voorstellingen. Er zijn twee middagvoorstellingen, die respectievelijk om 14.00 en om 16.00 uur beginnen en een avondvoorstelling om 20.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 5.00. Kaartjes zijn vanaf 20 augustus verkrijgbaar via de Lindenberg. Dat kan via de website (https://www.delindenberg.com/theater/) of via de kassa van dat theater. (tel.: 024 3273911).

Komt u met een rolstoel? Meld dit aan de kassa van de Lindenberg. Dit in verband met de beperkte ruimte voor rolstoelen.


Dat Nijmegen Blijft in Beeld zoveel werk heeft gestopt in het maken van deze film mag geen verwondering wekken. En dat ze in de Lindenberg worden vertoond is ook meer dan een toevalligheid. Dat blijkt wel uit de ontstaansgeschiedenis van de stichting:
In 1984 werd voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan het bombardement op Nijmegen, dat veertig jaar eerder plaatsvond. Een van de onderdelen van het programma was een lezing van toenmalig gemeentevoorlichter Ab Uijen voor de historische vereniging Numaga in de Lindenberg. Daarbij werd een Polygoonfilm van het bombardement vertoond.

De toen aanwezige David Mulder en Nol Smits waren het er samen met hem over eens dat deze film in het Gemeentearchief bewaard zou moeten worden. Zij besloten op zoek te gaan naar meer filmbeelden over de geschiedenis van Nijmegen met als doel een filmcollectie over de stad bijeen te brengen. Daartoe werd op 21 maart 1984 de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld opgericht. Die ging op zoek naar financiën voor het aankopen van films. Dat werd gedaan door de uitgifte van certificaten. Voor 19 gulden en 84 cent kon je symbolisch 1 meter film kopen. De reactie van de Nijmegenaren was boven verwachting: de actie bracht 62.000 gulden op. Met dit geld werden oude journaalfilms over de stad aangekocht uit de Polygoonarchieven in Hilversum.

 

Uit de eerste verzameling van 15 films is inmiddels één van de grootste particuliere filmcollecties over stad en omgeving in Nederland gegroeid. Die bestaat niet alleen uit aangekochte beelden, maar vooral uit films van particulieren, instellingen en bedrijven. Meer dan dertig vrijwilligers zorgen tegenwoordig voor acquisitie, bewerking, archivering en vertoning van historische bewegende beelden van Nijmegen en nabije omgeving. En zij maken ook nieuwe opnames die dan weer over enkele jaren vertoond gaan worden.

 

De komende maanden worden een drukke periode voor de mensen van Nijmegen Blijft in Beeld. De filmvertoningen in september worden gevolgd door vergelijkbare activiteiten in de Lindenberg in februari, wanneer de operatie Veritable wordt herdacht. Ook dan met nieuw filmmateriaal.
En in april volgt dan de jaarlijkse filmvoorstelling van de stichting in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging.

 

In de tussentijd blijven de vrijwilligers op zoek naar nieuw oud bewegend beeldmateriaal van stad en omgeving. Hebt u zelf nog oude films, video’s of dvd’s, of hebt u nog tips, dan kunt u contact met hen opnemen.

 

Het was een groot succes, onze filmvoorstelling 2019. Volle zalen in de middag- en avondvoorstelling; in totaal meer dan 2300 kijkers. Uit hun reacties bleek wel dat die ons programma hogelijk waardeerden. Veel uitroepen van herkenning, verbazing en bewondering bij oude beelden van de stad en de eerste film van Joris Ivens, uitbundig gelach tijdens het filmpje over Vette Herman, een uit volle borst meegezongen ‘Al mot ik krupe’, applaus na ieder vertoond onderdeel, en een daverende applaussalvo na afloop bewezen dat wel.

Explicateurs Marja Begheyn en Marcel Claassen lichtten de vertoonde beelden steeds adequaat toe. Marcel, die als enige al vanaf de start in 1984 actief is voor onze stichting, ontving van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBiB-erespeld. Joost noemde hem het geweten van SNBiB en roemde zijn research-activiteiten. In dat kader vermeldde hij ook Marcels regelmatige bijeenkomsten met de 90+ groep, een groepje vitale Nijmegenaren die ingezet worden bij de beschrijving van de oudste films uit onze collectie.

Op naar de filmvoorstellingen in september ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding en de nieuwe voorstelling op 20 april 2020. Een makkelijk te onthouden datum!

We gaan weer richting Sinterklaas en Kerstmis. Zit u misschien verlegen om een origineel cadeau?

Dan kunt u denken aan een SNBIB-cadeaubon, die bestaat uit een donateurschap van onze stichting voor één jaar. 
De bon ter waarde van € 15,00 is een prachtig geschenk voor iemand die geïnteresseerd is in Nijmegen en omgeving en op de hoogte wil blijven van de historische filmbeelden die wij maken en verzamelen. Met het donateurschap krijgt de ontvanger tevens twee vrijkaartjes voor de jaarlijkse voorjaarsvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging. De normale toegangsprijs hiervoor is € 10,00 per persoon.

U kunt tijdig aan zo’n cadeaubon komen door telefonisch contact met ons op te nemen via
nummer 06-13999627, of een email te sturen naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .